11.4 C
İstanbul
Cumartesi, Kasım 9, 2024

TEMSA, ikinci kitabı “Doğaya Bir Bilet” ile sürdürülebilirlik anlayışını edebiyata taşıyor

Sürdürülebilirlik anlayışını, sanat ve edebiyat odaklı projelerle güçlendirmeyi sürdüren TEMSA, Marsık Yayıncılık iş birliğiyle hayata geçirdiği ikinci kitap projesi “Doğaya Bir Bilet”i tanıttı. Türk edebiyatının 13 usta yazarının sürdürülebilirlik odaklı öykülerinden oluşan kitabın satışından sağlanacak gelir, TEMSA Hayal Ortakları Derneği tarafından gerçekleştirilecek sosyal projeler için kullanılacak.

Geliştirdiği sıfır emisyonlu araçların yanı sıra, insan ve toplum odaklı sosyal projeleriyle Türkiye’nin kalkınmasına ışık tutan TEMSA, sanatın ve edebiyatın birleştirici gücünü, çocukların ve gençlerin sürdürülebilirlik farkındalığını güçlendirecek anlamlı bir projeyle taçlandırdı. 2023 yılının başında, Otobüsün Penceresinden isimli ilk kitabıyla edebiyat projelerini destekleme yolunda öncü bir adım atan TEMSA, özellikle ortaöğretim ve lise çağındaki gençlere yönelik hazırlanan ikinci kitabı “Doğaya Bir Bilet” ile sürdürülebilirlik alanındaki örnek projelerine bir yenisini daha eklemiş oldu.

13 USTA YAZARDAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖYKÜLERİ

Editörlüğünü Sibel Oral’ın üstlendiği kitap projesi, 20 yıllık tecrübesiyle çocuk yayıncılığı konusunda Türkiye’nin önde gelen yayınevleri arasında yer alan Marsık Yayıncılık iş birliğiyle hayata geçirildi. Yekta Kopan’ın önsözünü yazdığı kitap, Türk edebiyatının 13 usta yazarı Ahmet Büke, Aslı Tohumcu, Ayşe Sarısayın, Barış İnce, Bedia Ceylan Güzelce, Burcu Aktaş, Ece Erdoğuş Levi, Gülşah Elikbank, Melisa Kesmez, Özge Lokmanhekim, Sima Özkan, Sunay Akın ve Yalvaç Ural’ın sürdürülebilirlik odaklı öykülerinden oluşuyor. Kitaptaki her bir öykü, okuyuculara yeni ufuklar açarken, gençlerde sürdürülebilirliğin farklı unsurlarına yönelik farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

KİTAP GELİRLERİ SOSYAL FAALİYETLERDE KULLANILACAK

Öte yandan, Bugün Türkiye’nin dört bir yanında, kitapevlerinin raflarında yer alan kitabın satışından sağlanacak gelir, TEMSA Hayal Ortakları Derneği tarafından gerçekleştirilecek sosyal projeler için kullanılacak. TEMSA çalışanlarının gönüllülük esasına göre desteklediği bir sosyal sorumluluk projesi olan “Hayal Ortakları”, 2014’te TEMSA çalışanlarının, oluşturduğu fon aracılığıyla köy okullarına destek olmasıyla başladı. Gönüllü TEMSA’lıların destekleriyle faaliyetlerine devam eden TEMSA Hayal Ortakları projesi, geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla kısa zamanda dernek haline dönüştü. TEMSA Hayal Ortakları Derneği olarak faaliyetlerine devam eden proje, kurulduğu günden bu yana okulların fiziki şartlarının iyileştirilmesi, kitap ve kırtasiye desteği, eğitime yardımcı donanım ve malzemelerin alınması gibi 100’e yakın etkinliği hayata geçirdi.

“ARTIK ŞİRKETLER İÇİN ÖNEMLİ OLAN YARATTIKLARI TOPLUMSAL FAYDA”

Lansman etkinliğinde konuşan Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı ve TEMSA Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Alemdar, “Bugünün dünyasında şirketlerin ne kadar güçlü, ne kadar büyük, ne kadar köklü olduklarının yanı sıra bu güçlerini nasıl bir toplumsal fayda için kullandıkları, nasıl bir etki yarattıkları çok değerli… TEMSA bugün, Türkiye ile özdeşleşmiş bir otobüs üreticisi. Ama bunun ötesinde, TEMSA, etki gücünü çok daha iyi bir gelecek için kullanmayı seçen, sürdürülebilirliği bir iş kültürü olarak gören, dünyanın geleceğiyle ilgili duyduğu kaygıyı insanlık için bir fırsat penceresine dönüştürmeyi isteyen sorumlu bir marka. TEMSA Art, Adasokağı Spor Kulübü sponsorluğu, Otobüsün Penceresinden ve son olarak da Doğaya Bir Bilet projelerinin tümünün ortak paydası işte bu. Projede emeği geçen başta yazarlarımız olmak üzere tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN FARKINDALIK OLUŞTURMAK, BİZİM SORUMLULUĞUMUZ”

TEMSA CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu ise, iklim acil durumunun dünyanın ve insanlığın geleceği açısından en önemli risklerden biri olduğunun altını çizerken, “Bilim insanları ciddi bir seçimle karşı karşıya olduğumuzu net bir şekilde ifade ediyor: Ya bilimi ciddiye alacak ve çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için bugünün alışkanlıklarından vazgeçeceğiz; ya da gelecek nesilleri kendi eylemsizliğimizin korkunç maliyetlerine mahkûm edeceğiz. Şirketlerin de burada çok önemli bir rolü var. Bu kapsamda, TEMSA olarak, iş modelimizi sürdürülebilirlik üzerine inşa ederken, sektörümüzü de bu yönde dönüştürmeye öncülük etmeye odaklanıyoruz. Yaşadığımız dönüşümün temeline insanı koyuyoruz; çünkü sürdürülebilir bir gelecek, insanların yaşam biçimlerini, gündelik hayatlarına dair alışkanlıklarını yakından ilgilendiriyor. Yaptığımız iş ne olursa olsun, insan hayatına kalıcı fayda yaratmayı odak alıyoruz. Fayda yaratırken de aynı zamanda, daha iyi bir dünya kurma konusunda farkındalık yaratmak açısından çok önemli bir sorumluluk üstlendiğimize inanıyoruz” dedi.

“CUMHURİYET DEĞERLERİ BİZİM İÇİN HER ZAMAN YOL GÖSTERİCİ OLDU”

“Doğaya Bir Bilet” kitabının, TEMSA’nın üstlendiği sorumluluğun bir yansıması olduğuna dikkat çeken Tolga Kaan Doğancıoğlu, “Kitabımızın lansmanını Cumhuriyetimizin 100. yılında gerçekleştiriyor olmamız da bir rastlantı değil. Akılcılık, bilim, üretkenlik, etki yaratmak, dayanışma, özgüven, yetkin ve sorumlu birey olma gibi Cumhuriyet değerleri bizim için her zaman yol gösterici oldu ve olmaya devam ediyor. Sürdürülebilir bir dünya anlayışıyla bireysel farkındalığı toplumsal farkındalığa dönüştürdüğümüzde, dünyanın hepimize yeteceğine inanıyoruz.  Daha iyi bir dünya için üretmek, vicdan sahibi olmak, paylaşmak, birlikte yol almak anlamına geliyor. Yaşadığımız dünya bize ait değil. Bu dünya bize emanet. Bu gerçeği unutmamamız ve aldığımızdan daha fazlasını gelecek nesillere bırakmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

TEMSA olarak, sosyal odaklı hiçbir işlerini, tek seferlik projeler olarak kurgulamadıklarının altını çizen Tolga Kaan Doğancıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Evet, sanat ve edebiyatın birleştirici, iyileştirici gücünden eminiz. Ama ya sonrası… Burada kitap gelirlerimiz üzerinden kendimize ilave bir yol haritası çıkarıyoruz. Kitap satışlarımızdan elde edeceğimiz geliri, aynı TEMSA ART projemizde olduğu gibi yine TEMSA Hayal Ortakları Derneği’ne bağışlıyoruz. Bu sayede, bir yandan bu kitap projesiyle topluma bir fayda sağlarken, sonrasında da bu gelirleri yine toplumsal kalkınmanın farklı bir amacı doğrultusunda kullanacağız. Dolayısıyla bu proje bizim ‘döngüsel iyilik’ yaklaşımımızın örneklerinden bir tanesi. Daha iyi bir dünya için, bu tarz örnekleri çoğaltmaya devam edeceğiz.”

GÜNCEL

- Advertisement -

SON HABERLER